Alvaro Palacios - Finca Dofi - DOQ Priorat - 2016 - Laatste flessen
<p hidden>palacios finca dofi ermita priorat doq camins parker suckling
De Dofi is een van de 9 topwijnen van Spanje. Op de harde vulcanische bodem moeten de oude stokken diep graven en dit geeft een geweldige smaak. De wijngaarden liggen op het noorden en geven de wijn een bijzondere frisheid, zuiver rood fruit en bloed sinaasappel, perzik, subtiele kruiden en anijs met een indrukwekkende elegantie en balans, rond en fluweelzachte tannines. Dit is een prachtige Dofi en heeft 95/100 parkerpunten gekregen en 94/100 James Suckling. De 2017 is ongekend verfijnd en toegankelijker vanwege het warme jaar en dus rijpere fruit. Natuurlijk, er zijn tannines, maar de textuur is volledig anders en meer verwant aan een Barolo met aardsheid omkleed door rijp fruit.
De appellatie Priorato (Priorat in het Catalaans ) in het noordoosten van Spanje dankt zijn naam aan de Priorat de Scala Dei ('Priorij van Gods trap'), een middeleeuws klooster op de Serra del Montsant, het gebergte dat dit gebied domineert en de vallei van de rivier de Siurana begrenst. Bovengronds zijn alleen nog ruïnes zichtbaar, ondergronds zijn de kelders nog intact; ze doen nu dienst als wijnkelders. Het klooster werd in 1163 gesticht door Kartuizer monniken, nadat een lokale herder een visioen had gehad van engelen die een trap naar de hemel bestegen. Het dorp dat in de loop der eeuwen rondom het klooster ontstond heet nog altijd Scala Dei. De wijngaarden in dit gebied liggen (in totaal ca. 1600 ha.), al dan niet op terrassen, tegen de flanken van de Serra del Montsant en bevinden zich op een hoogte van tussen de 100 en 700 meter. De bodem is hard en ruw met een ondergrond van rotsen, waardoor de wijnstokken geen kans hebben weg te spoelen. De van oorsprong vulkanische bodem bestaat vooral uit kwarts en rode lei ( 'tijgerhuidbodem', hier ook wel Llicorella genaamd ) en bevat spoorelementen. Omdat de bodem arm is, moeten de wijnstokken diep wortelen op zoek naar water en voedsel.
</p>
Manufacturer | Alvaro Palacios |
---|---|
Grape | Cabernet Sauvignon, Granache Noir |
Origin Controled | DOQ Priorat |
Year | 2016 |
Review | Wine Advocate-Parker : |
Drinking Temperature | 16-18 |
FoodPairing | Poultry, Red Meat, Game meat |
Parker | 97 |