Gandolfo Nino - CA Catarratto Terre Siciliane IGP 2018
Voor velen een onbekend ras, toch is de autochtone Catarratto de meest voorkomende witte druif in Sicilië en na Trebbiano de tweede witte druif in heel Italië; (buiten Sicilië is ze dan weer weinig aangeplant). Grotere concentraties vinden we in de provincie Trapani (west-Sicilië) en ook op de Etna (als blend met Carricante in de Etna DOC Bianco). Het is een sterke groeier met een relatief late oogst, een goede en stabiele opbrengst, relatief goed bestand tegen ziektes. In het verleden werd Catarratto voornamelijk gebruikt voor de productie van Marsala (versterkte wijn). Tegenwoordig is er veel overproductie (van matige wijnen); deze worden ingezet in de distillatie. Mits de nodige zorg kan er een prachtige cépagewijn van worden gemaakt, zoals deze CA van Nino Gandolfo. De schil kleurt (van) goudgeel (naar oranje bij grote rijpheid), en zet zich een héél klein beetje door de kleur van de wijn.
Manufacturer | Gandolfo Nino |
---|---|
Grape | Catarratto |
Year | 2018 |
Tasting Notes | In de mond heeft hij “karakter”, hij is krokant en pittig, fris door voldoende zuren, fruitig (perzik, citrus), floraal én met een licht kruidig bittertje in de finale. |
Drinking Temperature | 14-16 |
FoodPairing | Appetizer, Pasta, Poultry |