Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Priorat DOQ

Priorat is een Catalaanse oorsprongsbenaming Qualificada (DOQ) voor wijnen uit de Priorat regio in het zuid-westen van Catalonië

Het DOQ bestrijkt 12 gemeenten. Het produceert voornamelijk krachtige rode wijnen, die in de jaren negentig internationale aandacht kregen. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn unieke terroir van zwarte leisteen en kwartsgrond bekend als llicorella.

Het DOQ omvat de valleien van de rivieren Siurana en Montsant. De wijngaarden zijn geplant op de hellingen op terrassen op een hoogte tussen 100 m en 700 m boven zeeniveau. Priorat is bijna volledig omringd door de DO Montsant die voor het microklimaat in de regio zorgt.

Bodems
Het gebied is van vulkanische oorsprong en verleent interessante kenmerken aan de bodem. Licorella omvat roodachtige en zwarte lei met kleine deeltjes van mica, welke het zonlicht reflecteert en de warmte conserveert. De 50 cm dikke toplaag wordt gevormd door uiteengevallen leisteen en mica. Deze kenmerken dwingen de wortels van de wijnstokken om zeer diep op zoek te gaan naar water, voeding en mineralen.

Hoewel Priorat DOQ een klein gebied beslaat, zijn er verschillende microklimaten aanwezig. Over het algemeen is het klimaat extremer dan de meeste continentale klimaatzones, hoewel er een duidelijk contrast is tussen de valleien en de hogere gebieden. Er zijn zowel vrieswinden vanuit het noorden (enigszins afgezwakt door de Montsantberg) als ook de warme Mistralwind vanuit het oosten.

De zomers zijn lang, warm en droog (max. Temperatuur 35 °), terwijl de winters koud zijn (min. Temperatuur -4 ° C). 

De gemiddelde jaartemperatuur is 15 ° C en de gemiddelde jaarlijkse neerslag is 400-600 mm.

Druiven
De traditionele druivensoort die wordt geteeld in The Priorat is de rode Garnacha, die te vinden is in alle oudere wijngaarden. Ook toegestaan ​​zijn de volgende rode variëteiten: Garnacha Peluda, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Vier witte variëteiten zijn ook toegestaan: White Grenache, Macabeo, Pedro Ximénez en Chenin.

Wijnen

De traditionele rode wijnen uit de Priorat zijn een enkele druif bottelen van Grenache en Carignan of daarna een mengsel van deze twee druiven gemengd in een "Bordeaux" Style met andere Franse rassen zoals Cabernet Sauvignon (die valt uit de gratie), Merlot, of Syrah onder andere. [2]


Belangrijkste bodega's van DOQ Priorat

Wijnhuizen uit de Priorat worden vaak beheerd door familieleden, wat betekent dat de wijngaarden zijn zeer persoonlijk met een groot vakmanschap en traditie worden behandeld.
Onder hen zijn enkele wijnhuizen die een grote impact hebben bereikt dankzij de hoge kwaliteit van de wijnen.
Bodega Alvaro Palacios is een van de meest bekende, auteur van een van de mythen van de DOQ, L'Ermita.
Clos Mogador of Mas Martinet zijn andere wijnhuizen die een plaats hebben veroverd tussen de meest begeerde internationale wijnen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

13 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

13 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.